שביל קדומים
שביל קדומים יוצא לדרך!
חפשו "שביל קדומים" באפליקציית 'עמוד ענן'
או "אוריעד" ב- waze להגעה לתחילת המסלול
שביל הליכה לכל המשפחה מסומן לכל אורכו, עובר בין שכונות היישוב, אתרים מקסימים ונופים.
תיאור השביל:
השביל מתאים להליכה של משפחות.
אורך השביל- 6 ק"מ ואינו טבעתי. ניתן להתחיל לטייל בנקודות שונות המסומנות על המפה.
המסלול מחולק לשלושה מקטעים בכל מקטע נקודות יציאה למסלול וחניה:
- האתר הארכיאולוגי- בוויז חניון בית הכנסת משכן מאיר (הליכה משער האתר ולכיוון מבנה הדואר)
- פארק הצנירים- בוויז פארק הצנירים, יש שירותים וברזיה.
- במעלה להר חמד- יציאה מאוריעד, בוויז 'אוריעד' ובמעלה ההר תראו מימינכם שלט תחילת מסלול.
סימון השביל:
המסלול מסומן בצבע חום-צהוב-ירוק, מסומן על אבנים, שלטי מתכת ושלטים גדולים.
רמת קושי: ההליכה בשביל קדומים מתאימה לכל המשפחה.
במידה ויש צורך נשמח לסייע לבנות אתכם את המסלול המתאים, פנו אלינו למוקד מועצה מקומית קדומים.
למפת השביל- לחצו כאן!
שביל קדומים- ברוכים הבאים!
ביישוב קדומים בשומרון פרצנו שביל טיול חדש המשלב נופים, תופעות גיאולוגיות, מתקני חקלאות עתיקה, אתר ארכיאולוגי מסודר, פארק צנירים עם פינות חמד לכל המשפחה.
אורך השביל כ- 6 ק"מ בדרגת קושי בינוני.
השביל בנוי משלושה מקטעים, ניתן לטייל בחלק מהמקטעים. בכל תחילת מקטע יש חנייה לכלי הרכב.
בעמוד זה תמצאו את כל המידע ומפות השביל. מסלול השביל מסומן גם באפליקציית עמוד ענן.
מקטע ראשון- מאוריעד גבעת חמד לפארק הצנירים
אורך: כ- 3 ק"מ | דרגת קושי: בינוני | לא מתאים לעגלות
מקטע ההליכה מתחיל מאמצע העלייה לשכונת הר חמד, אבל אנחנו ממליצים בחום להמשיך עם הכביש לראש ההר, לתצפית מדהימה על מישור החוף במערב, ועל פסגות הרי השומרון – או כמו שאנחנו אוהבים לקרוא להם; ממלכת התנ"ך – במזרח. מי שיעלה לתצפית יצטרך לפנות ימינה בכניסה לשכונה, ולהקיף את השכונה מצפון מזרח. שימו לב לא לרדת עם הרכב ימינה בפיצול לברכת המים אלא להיצמד לשמאל ולמעלה. תכף אחרי הפיצול הזה תגיעו לצריפון עץ שמשמש כפינה חמה לחיילים, ובסמוך לו לוח תצפית. צאו מהרכב, תרגישו את הרוח, ונסו לזהות בשטח את האתרים שעל הלוח.
נחזור אל מקטע ההליכה היוצא מאוריעד:
בחלקה התחתון של דרך הגישה להר חמד תראו שלט "אוריעד", פנו לכיוון ימינה-צפונה לדרך עפר שמובילה לרחבה בה מוקמת נקודת התיישבות בשם 'אורי עד' לזכרה של הנערה אורי אנסבכר הי"ד. כאן נתחיל את המסלול. ניתן להשאיר את הרכבים על דרך העפר או ממש במקביל וסמוך לכביש, רק שימו לב לא לחסום. נתחיל ללכת עם דרך העפר לכיוון צפון, ואחרי כ- 300 מטר, קצת לפני שהדרך מתעקלת ימינה ומתחילה לרדת, אנו נעזוב אותה ונרד מדרום-מזרח לה בירידה מתונה מזרחה על השלוחה לכיוון יובלו של נחל תאנים שלמרגלותינו. כל הוואדיות הקטנים מסביב מתנקזים אל נחל תאנים, שמתחיל למרגלות הר גריזים, ונמשך מערבה עד לחיבור עם נחל אלכסנדר, ויחד אתו נשפך אל הים התיכון בחוף בית ינאי.
בהגיענו לערוץ הנחל נחצה אותו ואת דרך העפר הלבנה שבמרכזו, ונתחיל לטפס על השלוחה מלאת הצמחייה שממזרח לדרך. כ-400 מ' מתחילת העלייה- בערך באמצע הגובה שבין ערוץ הנחל לכביש 60, נגיע לשורת בורות מים מרהיבים וגתות עתיקות. הדרומי שבהם יפה במיוחד, בעל פתח רחב ורדוד, כך שגם ילדים יוכלו לשכשך רגליים (בהשגחת מבוגר, כמובן). ההליכה בקו בורות המים היא קצת סבוכה ולא הכרחית למסלול ההליכה, אבל יפה ומומלצת. מכאן, נשמור על קו גובה אחיד ונלך דרומה עוד כמה מאות מטרים עד שנתחבר לכביש הגישה של קדומים צפון. נרד כ- 200 מטר במורד הכביש (לכו בשוליים ולא במרכזו), עד שנחצה שוב את ערוץ נחל תאנים. תכף לאחר החצייה, נפנה לדרום מזרח (שמאלה), ונתחיל לטפס בשביל מפותל (סללומים) לעבר פארק הצנירים הקסום. זוהי עלייה של כ- 50 מטר גובה, בשביל מפותל ויפה בין מצוקים קטנים וצנירים – תופעת הטבע שנתנה למקום את שמו : צניר הוא מצוק שלילי- קעור, כזה שיוצר חלל מוצל בקיר ההר. ישנן השערות שונות לגורמים לתצורה זו, ומה שברור שהיא תוצאה של בלייה שנעשתה על-ידי מים. אין הרבה צנירים בארץ, והיותר מפורסמים שבהם נמצאים בכרמל [מי שירצה לראות צניר מהמם שנמצא גם הוא באגן נחל תאנים, יכול לנסוע על כביש 557 בין עינב לאבני-חפץ, ולהסתכל דרומה].
פארק הצנירים הקסום- פארק עם פינות ישיבה, מדשאות, מפלוני מים וברכות שכשוך. הפארק מנצל חציבות עתיקות ששימשו כנראה לאגירת מים וחציבת אבן בתקופה הביזנטית, שאליהן ובניהן מוזרמים מים ויוצרים מפלונים ונחלי מים קטנים- מקום נעים לשכשוך, לצד שולחנות פיקניק ועצים. במקום שירותים ציבוריים וחניה.
בפארק הוצב מסבירן בעברית ובאנגלית בו ניתן ללמוד על ההסטוריה והמאפיינים של המקום.
לשמיעת המסבירן לחצו כאן.
מקטע שני- מפארק הצנירים לתצפית 'גבעת רש"י', כיכר הרימון
אורך: כ- 2 ק"מ | דרגת קושי: קל | הליכה בשטח- לא מתאים לעגלות
(במידה ואתם הולכים רק את המקטע הזה עדיף ללכת בכיוון ההפוך- מגבעת רש"י לפארק הצנירים, כך שהמגמה הכללית ירידה ולא עלייה ותסיימו בפארק הצנירים)
אל המקטע השני יוצאים מתוך פארק הצנירים- בצדו הדרומי של הפארק ישנו שער קטן בגדר, שיוצא אל שביל חמוד שנפרץ בעבר על-ידי תושבי קדומים ומפנה את תשומת לב ההולכים אל צמחים ומתקני חקלאות עתיקים לאורכו. אנו נלך עם השביל הזה דרומה, במגמת עלייה מתונה מאוד עד שניכנס לתוך כרם זיתים. נלך בשורה התחתונה של הכרם במשך כמה מאות מטרים עד שנגיע לכלוב מתכת גדול וגדר שתחסום את דרכנו. אחרי שנעבור את הגדר, נלך במעלה ערוץ רחב ויפה, ונתפס בין טרסות ומדרגות סלע אל הכיפה החשופה שמדרום מזרח. בחצי הגובה של הגבעה- כשנראה ממש מימין את בתי השכונה 'קול צופייך', נחתוך ימינה אל רחבת החנייה שבקצה השכונה, שם נוכל לנוח ולהסדיר מעט נשימה מהטיפוס הקטן. מכאן נמשיך דרומה כחצי ק"מ בכביש ההיקפי, כולל עיקול משמעותי לצפון-מערב. תכף אחרי העיקול נעבור מצפון ומימין לנו את החממות ומבנה המדעים הגדול של אולפנת להבה, ואז נרד מהכביש לדרך העפר שמצד שמאל, אתה נטפס אל "המוקד הישן" של קדומים. ליד מבנה המוקד הישן ישנה פינת הנצחה נעימה לזכרה של רעות פלדמן הי"ד, שהייתה בשירות לאומי במוקד ונרצחה בפיגוע בשנת תשס"ו. נמשיך עוד כמה עשרות מטרים מערבה לכיוון בניין הישיבה שבגבעת רש"י. בכיכר הסמוכה ישנה תצפית יפיפה לכיוון דרום ומערב- השאירו את התיקים ואת הילדים הקטנים בצל שבפינת ההנצחה לרעות, חצו את הכביש בזהירות, והקדישו כמה דקות להתמצאות במרחב. תופתעו לגלות עד כמה רחבה הארץ הנפרשת למולכם, ועד כמה צרה ארץ ישראל שלנו באזור הזה שזכה לכינוי "המותניים הצרים של ישראל" – מקו נתניה הרצליה במערב, לשומרון שהיה בשליטה ירדנית עד מלחמת ששת הימים יש פחות מ- 20 ק"מ, מה שהיווה נקודה אטרקטיבית עבור מחבלים שרצו לחצות את הגבול ולהגיע במהירות האפשרית למרכזי האוכלוסייה הישראלית שבמישור החוף. גם היום, זהו האזור הצר ביותר של מדינת ישראל.
מקטע שלישי- מגבעת רש"י אל האתר הארכיאולוגי
אורך: ק"מ אחד | דרגת קושי: קל מאד | המסלול עובר בשטח אך בסמוך לכביש וניתן לטייל עם עגלות לאורך הכביש
המקטע האחרון של השביל מתחיל מהתצפית בכיכר בגבעת רש"י, וכולל את הירידה אל כיכר הורדים – הכיכר שבכניסה מכיוון הכפר ג'ית- וממנה אל האתר הארכיאולוגי שנחשף סמוך לבית הכנסת המרכזי. ניתן לרדת דרך הרחובות 'טל חרמון','נבו', ו- 'יפה נוף', אבל מי שלא חושש מקצת קוצים, יוכל להקיף את גבעת רש"י מדרום וממערב, בשלוחה שמעל הכפר ג'ית. על המורדות של השלוחה ישנו חציבות עתיקות –אולי הן נעשו על-ידי אותם אנשים שחצבו את הבור והגת באגן נחל תאנים, ואת הבריכות שבפארק הצנירים? מי שלא יהיו אותם אנשים, כנראה שהמרכז ההתיישבותי שלהם באזור היה באתר הארכיאולוגי אליו אנו הולכים. הירידה מדרום לשכונה מעט אתגרית כיום, ובעתיד הקרוב מתוכננת להיפרץ בה דרך מסודרת ובטיחותית יותר. עם ההגעה לכיכר, נמשיך לרדת בסמוך לכביש שנקרא כאן "דרך הציונות" עוד כחצי ק"מ, עד לחניית בית הכנסת משכן מאיר. בהגיענו לחנייה, נבחין בשטח מגודר ובתוכו גשר צף המהלך מעל עתיקות יפות. שער האתר פתוח, אתם מוזמנים לקרוא את השילוט שבכניסה, וליהנות משחזור בית הבד המרשים, ממערות הקבורה, מן המקווה היפה ומשאר הממצאים שהונגשו לקהל הרחב בזכות יוזמה מבורכת של מועצה מקומית קדומים וקמ"ט ארכיאולוגיה. מי שירצה יוכל ליהנות מהצל הרב שנמצא בדשא הסמוך, כמו גם מסככת הצל שלמרגלות המדרגות לכיוון בית הכנסת. אם תלכו בשביל הסמוך ממזרח לגדר המתחם הארכיאולוגי, תראו עוד כמה מערות ומבנים עתיקים. בקצה השביל תגיעו אל גבעת הראשונים; המקום בו החל היישוב קדומים, ולמעשה- המקום בו החלה ההתיישבות היהודית המחודשת בשומרון! במקום נותרו המבנים הראשונים בהם התיישבו אנשי גרעין 'אלון-מורה', שלימים, עם פיצול אנשי אלון-מורה והקמת היישוב על הר כביר, הפך לגרעין ההתיישבות הראשון של קדומים. כמו כן, תוכלו לראות במקום את במת בגין – הבמה עליה עמד ב- 1977 ראש הממשלה דאז, מנחם בגין כשאמר "עוד יהיו הרבה אלוני מורה". השביל מסתיים באתר הארכיאולוגי.
ניתן להתחיל את המסלול מכל נקודה ולכיוונים שונים.
קחו אתכם מים, נעלי הליכה ומצב רוח טוב וצאו לטייל ולהנות בשביל קדומים!!
מומלץ להגיע לפארק הצנירים, להשתכשך בפינות החמד ולבלות תחת העצים ומול הנוף המדהים הנשקף מהפארק.
שמחים שטיילתם בארץ האבות, בקדומים "חלוץ ההתיישבות היהודית בשומרון"
מוזמנים להינות מפארקים נוספים בישוב ובשומרון.
מועצה מקומית קדומים
לפרטים ושאלות בהודעת וואטספ